Brokkoli

A brokkoli igazi multivitamin és ásványianyag bomba: jelentős mennyiségű A-, C-, E– és B-vitamint tartalmaz. Sok benne a magnézium a kálium, és a béta-karotin is. Nyomelemek közül nagyobb mennyiségben a vas és a szelén található meg benne. A legértékesebb vegyülete mégis a szulforafán. A brokkoli számos pozitív hatással rendelkezik az egészségre. Néhány fontos egészségügyi előnyei a következők lehetnek:

Antioxidáns hatás: 

A brokkoli kivonatban található antioxidáns jelenléte, többek között a C-vitamin, a béta-karotin és a flavonoidok hatékonyan semlegesítik a szervezetet károsító szabadgyököket, amelyek elősegítik az oxidatív stressz kialakulását. Az antioxidánsok védik a sejteket a károsodástól, és csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát. 

Gyulladáscsökkentő hatás: 

A brokkoli egyik hatóanyaga a szulforafán, ami képes blokkolni a gyulladást fokozó enzimaktivitást, ezáltal hat a gyulladásos betegségek, például az általános ízületi gyulladás vagy a szív- és érrendszeri betegségek enyhítésére. 

Immunrendszer támogatása: 

A brokkoli kivonatban található tápanyagok támogatják az immunrendszert és növelik a szervezet ellenálló képességét. A brokkoli tele van értékes antioxidánsokkal, melyek segítenek helyreállítani a sérült sejteket, így azok ellenállóbbá válhatnak a betegségekkel szemben – írja a Real Simple. Ezek közül is kiemelkedik a szulforafán és az indol-3-karbinol, amelyek a sejteket védő méregtelenítő enzimek szabályozóiként működnek.

Rákkeltő hatások csökkentése: 

A brokkoli kivonatban található fitokemikáliák, például a szulforafán és a glükozinolátok a potenciálisan rákkeltő hatások ellen is védelmet nyújthatnak. Ezek a védekezés, a szervezet immunrendszerének támogatásának a támogatása a szervezetben, valamint képes lehet gátolni a rákos sejtek növekedését. Egyes tanulmányok szerint a brokkoli fogyasztása vagy a brokkoli kivonat szedése csökkentheti a rák kockázatát, különösen a vastagbél-, emlő-, prosztata- és tüdőrák esetén értek el eredményt a kutatások. 

Szív- és érrendszeri támogatása: 

A brokkoli kivonat képes befolyásolni és javítani a szív- és érrendszer egészségét. A brokkoli kivonatban található rostok képesek jelentősen csökkenteni a koleszterinszintet, ami hatással van az egészséges sejtműködésre és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére. Kimagasló mennyiségben találhatóak benne antioxidánsok, amiknek gyulladáscsökkentő hatásuk is lehet, és szintén támogatják a szív- és érrendszer egészségét. 

Egészséges emésztés támogatása: 

A brokkoli kivonatban található rostok segíthetnek fenntartani az egészséges emésztést. A rostok a megfelelő bélműködés fenntartásában játszanak szerepet, elősegítve a széklet rendszeres ürítést. Csökkenthetik a székrekedés kockázatát. ezen kívül a brokkoli kivonatban található glükozinolok hatékonynak bizonyultak a gyomor- és vastagbélrendszer egészségének megőrzésében, és védhetnek a gyomorrák és vastagbélrák kialakulása ellen.

Csont- és ízületi egészség támogatása: 

A brokkoli kivonatban található kalcium, C-vitamin és K-vitamin fontos szerepet játszanak a csontok és ízületek egészségének fenntartásában. Ezek a tápanyagok képesek az erős csontok és a megfelelő ízületi funkciók kialakításához és fenntartásához. 

Szem egészségének támogatása: A brokkoli kivonatban található lutein és zeaxantin nevű antioxidánsok fontosak a szem egészségének fenntartásában. Ezek képesek védeni a szemet a káros UV-sugárzástól és a szabadgyököktől, csökkenthetik a szürkehályogot és az életkorral összefüggő makuladegeneráció kockázatát, és általában hasznos a jó látás fenntartásához.

 Méregtelenítés támogatása: A brokkoli kivonatban található glükozinolátok hatékonynak bizonyultak a méreganyagok eltávolításában a szervezetből. A kutatók azt a megállapítást tették, hogy a brokkolicsírát is fogyasztó csoport tagjai szervezetéből igen jelentős ütemben választódtak ki a káros anyagok. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a brokkoli valószínűleg hasonló hatást gyakorol az élelmiszer- és a vízszennyező anyagok kockázatainak a csökkentésére is. Egy 300 fő bevonásával készített kínai kutatás kiderítette, hogy a brokkolilé az eddig ismertnél is jobban tisztítja a vért a méreganyagoktól. Ezt követően első alkalommal fordult elő, hogy egy méregtelenítő receptet nemcsak elfogadott az orvostudomány, hanem javasol is.

Kognitív funkciók javítása: 

Nem csak idősebb korban lehet jellemző az agy működésének zavara, illetve nem csak idősebb korunkban alakulhatnak ki kognitív zavarok. Amennyiben szeretnénk elkerülni ezeket az egészségügyi gondokat, úgy fogyasszunk szulforafán vegyületben gazdag táplálékokat, zöldségeket, mint amilyen a brokkoli is. Ez a vegyület akár még az Alzheimer-kór megelőzésében is a segítségünkre lehet. 

Antimikrobiális hatás: A szulforafán antimikrobiális hatásokkal rendelkezik. Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy ez a vegyület akár az olyan baktériumokkal szemben is hatásos lehet, amelyekre nem hatnak az antibiotikumok, azaz amelyek rezisztenssé váltak. Fogyasszuk tehát rendszeresen a keresztesvirágú zöldségeket, köztük a brokkolit, mivel az nagyon egészséges. 


A fenti állítások tudományosan kutatott vizsgálatok alapján közzétett tények, és nem a kapszula szedése során várható hatások. A megállapítások KIZÁRÓLAG a brokkoli hatóanyagaira vonatkoznak. 


A weboldal tartalma csak tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti a szakmai tanácsokat, a diagnózist vagy a kezelést. Mindig kérje ki orvosa vagy más szakképzett egészségügyi szakember tanácsát, ha bármilyen kérdése van egészségügyi problémával kapcsolatban. 

Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el